lääkejätteet

Vanhentuneet ja käyttämättä jääneet lääkkeet ovat ongelmajätettä ja siksi on tärkeää palauttaa ne apteekkiin. Lääkejätteiden palauttaminen apteekkiin on maksutonta.

TOIMI NÄIN:

Poista lääkepakkauksista potilastietoja sisältävät merkinnät (kuten ohjetarrat).

Voit kerätä lääkejätteen erilliseen astiaan tai pussiin ja tuoda ne yhdellä kertaa apteekkiin hävitettäväksi. Tabletit ja kapselit voit laittaa irtonaisena tai lääkeliuskoissa läpinäkyvään muovipussiin.

Palauta joditabletit ja muut jodia sisältävät lääkkeet aina erillisessä läpinäkyvässä muovipussissa alkuperäispakkauksissaan. Jodipitoisia valmisteita ovat mm. Jodix-tabletit, sekä Betadine- ja Iodosorb-valmisteet.

Palauta sytostaattia sisältävät lääkejätteet (syövän hoidossa käytettävät lääkkeet ja esim. metotreksaattia sisältävät valmisteet) erillisessä muovipussissa alkuperäispakkauksissaan.

Palauta elohopeaa sisältävät kuumemittarit erillään lääkejätteistä. Sulje rikkoutuneet elohopeakuumemittarit esim. tiiviiseen lasipurkkiin.

Voiteet ja nestemäiset lääkevalmisteet palautetaan alkuperäisissä pakkauksissaan.

Pakkaa ruiskut ja neulat sekä muu viiltävä jäte kannelliseen astiaan.

Pahvipakkaukset kartonkikierrätykseen. Tyhjät lasipullot lasinkeräykseen ja tyhjät muovipurkit jäteastiaan.

Kosmetiikka, ravintovalmisteet, vitamiinit, perusvoiteet ja apteekista ostetut elintarvikkeet eivät ole ongelmajätettä vaan normaalia sekajätettä.